ICT DIENSTEN

BEDRIJFSNETWERKEN

UW DATA OVERAL VEilig beschikbaar

Een computernetwerk is een groep van computers die op een gecoördineerde manier samenwerken om gegevens uit te wisselen en delen. Deze gegevens kunnen bestaan uit allerlei soorten informatie, zoals tekst, afbeeldingen, video’s of geluid. Computernetwerken worden gebruikt voor allerlei doeleinden, zoals het delen van internettoegang, het uitwisselen van bestanden en het uitvoeren van videoconferenties.

Er zijn verschillende soorten computernetwerken, elk met hun eigen kenmerken. Een lokaal computernetwerk (LAN) verbindt computers die fysiek in dezelfde ruimte staan, zoals in een kantoor of een huis. Een breed area network (WAN) verbindt computers die ver uit elkaar staan, zoals in verschillende steden of zelfs landen.

Het internet is het grootste computernetwerk ter wereld en verbindt miljarden computers over de hele wereld. Het internet maakt gebruik van een standaard protocol genaamd TCP/IP, dat zorgt voor een efficiënte gegevensoverdracht tussen verschillende netwerken.

Er zijn vele manieren waarop computers met elkaar communiceren in een netwerk. De meest courante zijn Ethernet en Wi-Fi. Ethernet is een technologie die wordt gebruikt voor het aansluiten van computers op een LAN via kabels. Wi-Fi is een draadloze technologie die wordt gebruikt om computers te verbinden zonder dat er fysieke kabels nodig zijn.

Computernetwerken zijn onmisbaar in onze moderne wereld en blijven zich ontwikkelen en evolueren om aan de groeiende eisen van de gebruikers te voldoen.

Waaruit bestaat een computernetwerk?

Er zijn verschillende componenten die samen een computernetwerk vormen. Hieronder een korte beschrijving van enkele belangrijke componenten. Dit zijn slechts enkele van de vele componenten die samen een computernetwerk vormen en het is afhankelijk van het soort netwerk hoeveel en welke componenten er gebruikt worden.

Computers

De basis van een computernetwerk. Computers kunnen zowel desktop als laptops, servers, mobiele telefoons, tablets enzovoort zijn.

Netwerkkaarten

Deze componenten zorgen voor de verbinding tussen de computers en het netwerk. Er zijn verschillende soorten netwerkkaarten, waaronder Ethernet-kaarten en Wi-Fi-kaarten.

Kabel

Er zijn verschillende soorten kabels die worden gebruikt in computernetwerken, zoals UTP (Unshielded Twisted Pair) en Fiber Optic. Deze kabels worden gebruikt om computers met elkaar te verbinden en gegevens uit te wisselen.

Routers

Deze componenten zijn verantwoordelijk voor het verzenden en ontvangen van gegevens tussen verschillende netwerken. Routers maken gebruik van routingtabellen om te bepalen hoe gegevens van de ene computer naar de andere moeten worden verzonden.

Switches

Deze componenten zorgen ervoor dat gegevens tussen verschillende computers op een netwerk efficiënt worden verzonden.

Firewalls

Deze componenten beveiligen een netwerk tegen ongewenste toegang van buitenaf.

Servers

Deze componenten bieden diensten aan computers die zijn verbonden met het netwerk, zoals het opslaan van gegevens, e-mail, webhosting enzovoort.

Cloud computing

Deze componenten maken het mogelijk om gegevens en applicaties op afstand te gebruiken, via internet.

MEER INFORMATIE OVER ONZE NETWERKOPLOSSINGEN?